Schakel JavaScript in om gebruik te kunnen maken van deze website.
Consumentenbescherming
Snelmenu
[ Verbergen ]
  • Gebruik uw rechtermuisknop voor het Snelmenu.

Consumentenbescherming

Toezichthouders beschermen consumenten door te controleren of bedrijven zich aan de regels houden. Daarmee stimuleren ze een eerlijke handel tussen bedrijf en consument.

Vanaf 1 januari 2013 komt er een nieuwe, centrale toezichthouder voor consumentenzaken. Deze ontstaat uit de samenvoeging van de Consumentenautoriteit, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) en de Nederlandse Mededingsautoriteit (NMa).

Consumentenautoriteit


De Consumentenautoriteit houdt toezicht op consumentenrechten om een eerlijke handel tussen bedrijven en consumenten te bevorderen. De belangen van de consument zijn het uitgangspunt. Als een bedrijf regelmatig overtredingen begaat en de belangen van meerdere consumenten schaadt, kan de Consumentenautoriteit een boete opleggen.

De Consumentenautoriteit bemiddelt niet bij individuele klachten. Hiervoor kunt u terecht bij andere instanties, zoals Noorland Juristen.

De Consumentenautoriteit is een dienst van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa)


De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) houdt toezicht op bedrijven en zorgt dat zij eerlijk met elkaar concurreren en geen onderlinge prijsafspraken maken. Eerlijke concurrentie zorgt dat bedrijven goede kwaliteit leveren en redelijke prijzen vragen. Zo betaalt u als consument niet te veel en kunt u kiezen bij wie u koopt. Als bedrijven zich niet aan de regels houden, kan de NMa een boete opleggen.

De NMa is een zelfstandige overheidsorganisatie.

Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA)


De Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit(OPTA) controleert telecombedrijven en postbedrijven. Zij zorgt dat u eerlijke prijzen betaalt voor internet, telefoon en televisie. Ook ziet OPTA erop toe dat u eenvoudig van telecomaanbieder kunt overstappen, dat u veilig kunt internetten en dat bedrijven die spam versturen hiervoor worden beboet. Verder handhaaft OPTA de regels rond betaalde informatienummers, SMS-diensten en telemarketing (bel-me-niet-register).

De OPTA is een zelfstandig bestuursorgaan onder het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Autoriteit Financiële Markten (AFM)


De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt toezicht op de financiële markten: op sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Ook controleert ze of consumenten duidelijke en eerlijke informatie krijgen. Pas als consumenten vertrouwen hebben in de financiële markt en geld willen investeren, kan de markt goed werken.

De AFM is een zelfstandige overheidsorganisatie.

Wilt u ook zo’n fantastisch kerstpakket winnen?

  • Ga naar onze facebookpagina door op onderstaande link te klikken;
  • Like onze facebookpagina;
  • Like en deel deze actie op facebook.

Maandag 7 december 2015 maken wij de winnaars bekend.