Schakel JavaScript in om gebruik te kunnen maken van deze website.
Garanties
Snelmenu
[ Verbergen ]
  • Gebruik uw rechtermuisknop voor het Snelmenu.

Garanties

Op een product kunt u 2 garanties hebben: een wettelijke garantie en een fabrieksgarantie (extra garantie). In sommige gevallen kunt u ook garantie bijkopen.

Wettelijke garantie


Een wettelijke garantie betekent dat u altijd recht heeft op een goed product. Bij een defect product heeft u recht op reparatie of een nieuw product. Als het product binnen 6 maanden na aanschaf kapot gaat, moet de verkoper bewijzen dat dit uw schuld is. Na 6 maanden moet u bewijzen dat het niet uw schuld is.

Fabrieksgarantie


Een fabrieksgarantie is een garantie van de verkoper of fabrikant. Een afgegeven fabrieksgarantie is meestal voor een beperkte duur (1 of 2 jaar). Als het product binnen de garantieperiode kapot gaat, moet de verkoper bewijzen dat dit uw schuld is. Na de garantieperiode moet u bewijzen dat het niet uw schuld is. Omdat u met de fabrikant geen overeenkomst heeft gesloten, kan de fabrieksgarantie allerlei beperkingen hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat u arbeidsloon of onderzoekskosten moet betalen als een product met garantie moet worden gerepareerd.

Garantie bijkopen: serviceverzekering


Soms kunt u bij een product extra garantie kopen. Dit is vaak in de vorm van een serviceverzekering. Bij het kopen van extra garantie is het verstandig om na te gaan of deze garantie u extra voordelen biedt. De serviceverzekering biedt misschien niet veel meer dan u als koper al aan wettelijke rechten heeft.

Na de garantieperiode


Als u na de garantieperiode wilt dat de verkoper zorgt voor reparatie moet u aannemelijk maken dat het product niet door uw schuld kapot is. U heeft dan meestal nog steeds recht op reparatie of een nieuw product. Een product moet voldoen aan de verwachtingen die u redelijkerwijs aan het product mag stellen. U heeft namelijk ook zonder garantie of na het verstrijken van de garantietermijn recht op een goed product.


Defect product

+
De verkoper is verantwoordelijk voor het leveren van een goed product. Als er iets mis is met het product, kunt u teruggaan naar de winkel voor reparatie of een nieuw product.

Klacht voorleggen aan de verkoper


Bij een defect product moet u eerst proberen een oplossing te vinden met de verkoper. Als u mondeling niet tot een oplossing komt, kunt u schriftelijk uw klacht voorleggen.

Eerste 6 maanden voordeel van bewijs


De eerste 6 maanden na aankoop heeft u het voordeel van bewijs. Dit houdt in dat de verkoper moet aantonen dat het gebrek door uw schuld is ontstaan. Na 6 maanden moet u bewijzen dat het gebrek niet door uw schuld is ontstaan. Dat bewijsvoordeel geldt ook gedurende een garantieperiode

Ontbinden koopovereenkomst


Als de verkoper het probleem niet wil oplossen of u heeft het product meerdere malen laten repareren, kunt u overwegen om de koopovereenkomst te ontbinden. Ontbinding van de koopovereenkomst moet u schriftelijk laten weten aan de verkoper.

Onenigheid met de verkoper


Als u het niet eens wordt met de verkoper kunt u ook contact opnemen met De Geschillencommissie. De Geschillencommissie faciliteert een onafhankelijke groep geschillencommissies voor consumenten en bedrijven. De Geschillencommissie beslist bij een meningsverschil wie er gelijk heeft. De Geschillencommissie kan u alleen helpen als de verkoper bij een commissie is aangesloten anders kunt u zich wenden tot Noorland Juristen.

Wilt u ook zo’n fantastisch kerstpakket winnen?

  • Ga naar onze facebookpagina door op onderstaande link te klikken;
  • Like onze facebookpagina;
  • Like en deel deze actie op facebook.

Maandag 7 december 2015 maken wij de winnaars bekend.