Schakel JavaScript in om gebruik te kunnen maken van deze website.
Kosten advocaat
Snelmenu
[ Verbergen ]
  • Gebruik uw rechtermuisknop voor het Snelmenu.

Kosten advocaat

Uurtarief

+
Stel een uurtarief van een advocaat gerust ter discussie want in veel zaken is een toptarief zonde van het geld omdat er standaardwerk geleverd moet worden. Verder doen veel advocaten duur omdat dat nu eenmaal bij het imago van een advocaat lijkt te horen. In het merendeel is een advocaat een middenstander als iedere ander en valt er in de meeste gevallen een goede prijsafspraak te maken. Laat u echter nooit achteraf verrassen door een factuur die wordt onderbouwd met een waslijst aan inefficiënte activiteiten zoals studie, intern overleg etc. Advocaten zijn verplicht krachtens de gedragsregels om van te voren duidelijke financiële afspraken te maken en om te onderzoeken of u mogelijk voor gefinancierde rechtsbijstand in aanmerking komt. Verder moet een factuur van een advocaat redelijk zijn en rekening houden met de zaak.


Gefinancierde Rechtsbijstand

+
Gefinancierde rechtsbijstand is rechtsbijstand voor personen met een laag inkomen die een advocaat of rechtshulpverlener (bijvoorbeeld een mediator) nodig hebben. De organisatie van de gefinancierde rechtsbijstand ligt in handen van de Raad voor Rechtsbijstand. Deze Raad neemt ook de uiteindelijke beslissing of u in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand. Met gefinancierde rechtsbijstand betaalt u zelf een beperkte eigen bijdrage. Deze bijdrage is afhankelijk van uw inkomen en/of vermogen. De overige kosten voor de werkzaamheden van de advocaat c.q. rechtshulpverlener worden door de overheid betaald. De advocaat c.q. rechtshulpverlener krijgt hiervoor een vergoeding (subsidie) van de overheid.

Veel mensen hebben een rechtsbijstandsverzekering lopen en denken dat ze met de polis in de hand een eigen advocaat kunnen inschakelen en de DAS of ARAG of andere verzekeraar dan de rekening betaalt. Dit is onjuist en riskant. Een rechtsbijstandsverzekering biedt op de eerste plaats een prestatie in natura. Dit betekent dat een rechtsbijstandjurist voor u aan de slag gaat. Heeft u al een advocaat ingeschakeld dan loopt u het risico dat de rechtsbijstandsverzekering weigert de kosten te betalen en u zelf met de rekening blijft zitten. Een advocaat zal u wijzen op een mogelijke geschillenregeling als het niet loopt met de jurist van de verzekering en verder staat in de wet dat als u eenmaal een advocaat mag inschakelen van de rechtsbijstand u dan vervolgens ook een vrije keuze heeft. Rechtsbijstandverzekeraars houden niet van die wettelijke regeling omdat ze met vaste advocatenkantoren bulkcontracten hebben en ze liever zien dat u in die bulk zit.


Problematiek met de factuur of dienstverlening

+
Probeer eventuele problemen altijd eerst met uw advocaat zelf te bespreken. Als dat niet lukt of niets oplevert, zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt informeren naar de klachtenprocedure van het betreffende advocatenkantoor. Ook kunt u een klacht indienen bij de toezichthouder, de lokale deken van de Orde van Advocaten. Deze neemt uw klacht in behandeling, probeert wellicht te bemiddelen of stuurt de zaak door naar de tuchtrechter, raad van discipline. Als u wil dat de klacht sowieso aan de tuchtrechter wordt voorgelegd, kunt u dat eisen. En tenslotte kunt u het geschil voorleggen aan de Geschillencommissie Advocatuur als het gaat over de dienstverlening van de advocaat of de hoogte van de factuur. De Commissie kan op verzoek van de cliënt de advocaat tot betaling van een schadevergoeding tot maximaal € 10.000,- veroordelen.

Hiervoor moet het advocatenkantoor wel zijn aangesloten bij de Geschillencommissie Advocatuur (dit kunt u nagaan op www.advocatenorde.nl bij Vind uw advocaat) of als u en uw advocaat dat samen (schriftelijk) afspreken middels een Akte van Compromis. Als uw advocaat hier niet aan mee wenst te werken, kunt u het beste contact opnemen met de deken van de Raad van Toezicht in het arrondissement waar de advocaat werkzaam is.


Wilt u ook zo’n fantastisch kerstpakket winnen?

  • Ga naar onze facebookpagina door op onderstaande link te klikken;
  • Like onze facebookpagina;
  • Like en deel deze actie op facebook.

Maandag 7 december 2015 maken wij de winnaars bekend.