Schakel JavaScript in om gebruik te kunnen maken van deze website.
Invordering van het rijbewijs
Snelmenu
[ Verbergen ]
  • Gebruik uw rechtermuisknop voor het Snelmenu.

Invordering van het rijbewijs

Invordering van het rijbewijs houdt in dat politie of justitie vordert dat het rijbewijs wordt afgegeven.

In 2006 werd in Nederland ongeveer 1200 maal een rijbewijs ingevorderd door verkeershandhavingsteams van de politie. De rijbewijzen werden vooral afgenomen vanwege gevaarlijk rijgedrag en te hard rijden.

Indien een bestuurder door de politie wordt betrapt bij het plegen van een snelheidsovertreding van 50 km/h of meer, dan is de politie verplicht het rijbewijs in te vorderen. Dit is ook het geval bij rijden onder invloed. Als de persoon meer dan 575 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht (ug/l) blaast, is de persoon zijn rijbewijs kwijt. Na invordering van het rijbewijs mag de bestuurder geen voertuig meer besturen waarvoor een rijbewijs nodig is (dus ook niet meer verder rijden). Doet hij dat wel dan pleegt hij een misdrijf. Dit betekent dat een andere inzittende in het bezit van een rijbewijs achter het stuur moet plaatsnemen. Wanneer deze er niet is moeten de bestuurder en eventuele passagiers op eigen gelegenheid de reis voortzetten en de auto achterlaten, waarna de bestuurder deze uiteraard later moet (laten) ophalen. Soms geeft de politie de overtreder in zo'n geval als geste een lift naar huis, de bestemming of het dichtstbijzijnde trein- of busstation.

Of en wanneer de bestuurder het rijbewijs terugkrijgt wordt beslist door de officier van justitie, hij heeft 10 dagen de tijd om een beslissing hierover te nemen. Ook bij andere zware overtredingen (bijvoorbeeld van artikel 5 van de Wegenverkeerswet) kan de politie het rijbewijs invorderen.

Invordering van het rijbewijs kan ook gebeuren als de politie vermoedt dat er sprake is van een medisch probleem dat de rijvaardigheid vermindert. Het CBR zal dan meestal een medisch onderzoek vragen en een rijproef afnemen. Als de bestuurder in staat geacht wordt een auto te besturen, dan heeft hij met een maand of acht zijn rijbewijs weer terug.


Wilt u ook zo’n fantastisch kerstpakket winnen?

  • Ga naar onze facebookpagina door op onderstaande link te klikken;
  • Like onze facebookpagina;
  • Like en deel deze actie op facebook.

Maandag 7 december 2015 maken wij de winnaars bekend.