Schakel JavaScript in om gebruik te kunnen maken van deze website.
Ministerie van Veiligheid en Justitie
Noorland Juristen Menu

Ministerie van Veiligheid en Justitie

Het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie houdt zich bezig met de rechtsorde in alle stadia. Dit omvat onder meer wetgeving, preventie, handhaving, strafoplegging en slachtofferhulp. Tot 14 oktober 2010 heette dit ministerie "Ministerie van Justitie", met ingang van het kabinet-Rutte I is het Directoraat-Generaal Veiligheid vanuit BZK aan het ministerie toegevoegd en gaat het ministerie door onder de naam "Ministerie van Veiligheid en Justitie".

Sinds 20 maart 2015 is Ard van der Steur (VVD) minister van Veiligheid en Justitie. Staatssecretaris op dit departement is sinds diezelfde datum Klaas Dijkhoff (eveneens VVD). Hans van der Vlist neemt sinds 20 maart 2015 de positie van secretaris-generaal waar. Hij zal per 15 juni 2015 worden opgevolgd door Siebe Riedstra.

Onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Veiligheid en Justitie vallen onder andere de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, de politie, de Inspectie Veiligheid en Justitie, de Justitiële uitvoeringsdienst Toetsing, Integriteit en Screening (Dienst Justis, de screeningsautoriteit), het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) en het Openbaar Ministerie. De rechtbank is echter geen dienst van het ministerie.Volg ons op Facebook!