Schakel JavaScript in om gebruik te kunnen maken van deze website.
Verkiezingsfraude
Snelmenu
[ Verbergen ]
  • Gebruik uw rechtermuisknop voor het Snelmenu.

Verkiezingsfraude

Verkiezingsfraude of stembusfraude is het opzettelijk vervalsen van het verkiezingsproces of de verkiezingsuitslag.

Bekende methodes zijn omkoping, intimidatie of simpelweg een foutieve uitslag geven. Wanneer verkiezingen met 99,9% van de stemmen gewonnen zijn is dat over het algemeen een indicatie dat er verkiezingsfraude heeft plaatsgevonden. Veel dictatoriale regimes proberen op deze manier hun macht te legitimeren.

De prominentste leider op dit moment die van verkiezingsfraude wordt beschuldigd is George W. Bush. Voornamelijk bij zijn eerste verkiezing (in 2000) waren er ongeregeldheden, en sommigen beweren dat hij onterecht tot president verkozen is. Andere leiders die beschuldigd worden van verkiezingsfraude zijn Emomalii Rachmon van Tadzjikistan, Ilham Aliev van Azerbeidzjan, Gnassingbe Eyadéma van Togo en Mahmoud Ahmadinejad van Iran (2009).

In Vlaanderen zijn de afgelopen decennia geen gevallen van (grootschalige) verkiezingsfraude bekend. In Nederland was er in 2008 een veroordeling in hoger beroep van een kandidaat gemeenteraadslid wegens verkiezingsfraude met een stemcomputer in de gemeente Landerd bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2006.


Wilt u ook zo’n fantastisch kerstpakket winnen?

  • Ga naar onze facebookpagina door op onderstaande link te klikken;
  • Like onze facebookpagina;
  • Like en deel deze actie op facebook.

Maandag 7 december 2015 maken wij de winnaars bekend.