Schakel JavaScript in om gebruik te kunnen maken van deze website.
Veelpleger
Snelmenu
[ Verbergen ]
  • Gebruik uw rechtermuisknop voor het Snelmenu.

Veelpleger

Een veelpleger is iemand tegen wie meer dan 10 maal proces-verbaal is opgemaakt in zijn hele criminele carrière, waarvan eenmaal in het afgelopen jaar, wegens een mogelijk strafrechtelijk vergrijp. Een veel veroordeelde veelpleger wordt ook wel draaideurcrimineel genoemd. Daarnaast bestaat er ook de definitie zeer actieve veelpleger, dit is een veelpleger die meer dan 10 maal een proces-verbaal tegen zich zag opgemaakt in de afgelopen vijf jaar waarvan 1 proces-verbaal in het voorgaande jaar. Aan deze categorie van zeer actieve veelplegers kan de rechter (Meervoudige Kamer) de tweejarige ISD-strafmaatregel opleggen (ISD staat voor inrichting voor stelselmatige daders) na het plegen van een VH-feit (voorlopige hechtenis feit). Hierbij geldt dat niet de zwaarte van het gepleegde feit geldt maar de bewijsbaarheid van het feit. In de praktijk kan dit betekenen dat een zeer actieve veelpleger ook tot de ISD-strafmaatregel veroordeeld kan worden na het stelen van bijvoorbeeld een pak stroopwafels of een rookworst.

Keer op keer pleegt de draaideurcrimineel veelal lichte delicten en keer op keer zit hij daarvoor een korte detentie uit.

In Nederland wordt het aantal draaideurcriminelen of veelplegers rond de 20.000 geschat. Deze draaideurcriminelen plegen zo'n 70% van alle vermogensdelicten, vooral diefstal. Sinds 1 oktober 2004 kent de Nederlandse wet de ISD-maatregel. Met deze maatregel kan de rechter de draaideurcrimineel voor langere tijd achter de tralies laten verdwijnen omdat hij - de rechter - nu ook delicten uit het verleden kan laten meewegen. Draaideurcrimineel wordt in het Engels nogal eens vertaald met de term 'career criminal'. Dat is niet helemaal juist, career criminals plegen doorgaans zwaardere misdrijven dan draaideurcriminelen.

Het beleid tegen veelplegers is de laatste jaren een hot issue in de politieke en maatschappelijke discussie. De veronderstelling is dat veel draaideurcriminelen er in het verleden te makkelijk af kwamen. Een alternatief is gerichter beleid en oplopende straffen bij herhaling.


Verschil tussen draaideurcrimineel een veelpleger

+
De definities van draaideurcrimineel en veelpleger houden in dat iemand niet veroordeeld hoeft te zijn om toch veelpleger te zijn. In het algemeen is de situatie dat een veelpleger wat anders is dan een (veroordeelde) draaideurcrimineel onwaarschijnlijk. Maar in geval waarin iemand er belang bij heeft om een ander in een zwart daglicht te stellen kan dat uitmaken. Bij misdrijven in beperkte kring (bijvoorbeeld huiselijk geweld, incest) komt naast onderaangifte ook overaangifte voor.


Wilt u ook zo’n fantastisch kerstpakket winnen?

  • Ga naar onze facebookpagina door op onderstaande link te klikken;
  • Like onze facebookpagina;
  • Like en deel deze actie op facebook.

Maandag 7 december 2015 maken wij de winnaars bekend.